Mesés Valentin-napi mixek. ❤ Új doboz, imádott finomságok.

Rosszul megy a mixelés? Valami nincs rendben? Próbálkozzon a Mixit beolvasásával az Edge böngészőben, mi ezt addig megjavítjuk. Elnézést!

Ismerd meg a Mixit termékfejlesztőjét!

Mai bejegyzésünkben szeretnénk nektek bemutatni konyhatündérünket, Ladát, aki a Mixit egyedi ízeiért felel. Lada elmeséli nekünk, mi vitte őt erre a pályára, és mivel telik egy termékfejlesztő napja a Mixitben. Jó olvasást! :)

Hogyan lett belőled termékfejlesztő?

Már gyermekkoromban erről álmodtam. Kislányként is falánk voltam és imádtam új ízeket kóstolni. Alapvetően mindig is érdekelt, hogy mi található abban az élelmiszerben, amit eszem, honnan származik, hogyan készül, aztán próbálkoztam azokat magam is elkészíteni és az adott ízeket kikeverni. Azonban nem akartam szakács lenni, így a fejlesztés egyértelmű választás volt.

Milyen szakértelemre van szükség ahhoz, hogy az ember élelmiszer-fejlesztő lehessen?

Természettudományi szakirányú középiskolát választottam, ahol főleg biológiával, élelmiszerkémiával és élelmiszer-minőséggel foglalkozhattam. A tanulmányaimat ezek után a Cseh Mezőgazdasági Egyetemen folytattam, élelmiszer-minőségi és mezőgazdaságitermék-feldolgozás szakon. Mivel a fejlesztés java a kóstolásról szól a tanulmányaim során több, az érzékszerekkel kapcsolatos tantárgyat is elvégeztem. És természetesen sok szenzorikus- és organoleptikus értékelési vizsgával rendelkezem. A gyakorlatban ezek a tesztek úgy néztek ki, hogy például van három minta egymás mellett, amelyek csak kis mértékben különböznek egymástól, és el kell rendezni őket a legvilágosabbtól a legsötétebbig, ugyanezt a sótartalommal, ha a sótartalom szempotjából nagyon kis eltérésű mintákat hasonlítanak össze. Ez mind csak gyakorlat kérdése.

 Hogy kerültél a Mixitbe?

A Bageterie Boulevard-ban dolgoztam fejlesztőként és latolgattam merre tovább. Akkor találtam rá véletlenül a hirdetésre, hogy a Mixit fejlesztőt keres. Mivel ismertem a céget és lelkes vásárló voltam, a gondolat, hogy hatással lehetek a Mixit ízeinek alakulására, szószerint megihletett.

 Miben különbözik a müzli és a bagett kifejlesztése?

A fejlesztés itt teljesen más. Az összetevők széles választéka áll a rendelkezésemre, ugyanakkor egy hatalmas termékskála is, amely a müzlitől, a zabkásától, za abszelettől egészen a sült termékekig terjed. Tehát az ember minden nap más és más termék előállításán dolgozhat. Nagyon gyakori kérdés, hogy hogyan tudok ezekből az összetevőkből új keverékeket készíteni, amelyeknek mindig más az íze. Nos, ez az én szuperképességem :-)

 Melyik részét szereted a legjobban?
A fejlesztésben a legjobban a változékonyságot és a kreativitást élvezem, minden nap más. Amikor ennék valamit, nekifogok alkotni és tesztelni az ízeket, ha nem vagyok éhes, akkor a neten igyekszem inspirálódni, vagy az egész „Mixit családdal” egyeztetünk a termékekről - itt mindenki részt vesz a fejlesztésben. A kóstolókat is nagyon élvezem. Rendszeresen találkozunk, az alkalmazottak megkóstolják a prototípusokat, majd gyakran jönnek vissza tállal a kezükben ráadást kérve. Szeretem látni, mikor ízlik, és mikor egyesítjük erőinket.

 Azt mondtad, élvezed a kreativitást, honnan meríted az inspirációt, és hogyan néz ki a folyamat?

Az inspirációm tényleg a saját falánkságom, mikor a hangulatomnak megfelelően próbálok ki különböző kombinációkat, és tesztelek. Sokszor a vásárlók is megihletnek, örülök, amikor azt írják, hogy próbáljunk ki új alapanyagokat. Például a közelmúltban az egyik vásárlónk kezdeményezésére a homoktövist almalébe tettük, mert nem akarunk finomított cukrot. Most már megtalálható az Egészséges müzli: Homoktövis termékben, de a saját keveréses kínálatban is - itt a mixit weboldalon valóban mindenki fejlesztővé válhat, és különböző kombinációkat próbálhat ki. A végtelen inspiráció a nagyszerű csapatunktól is származik :) Végül, de nem utolsósorban a boltokban, bevásárlás során gyakran nézem az embereket a polcok előtt és azt, végül mi kerül a kosarukba.


 Mik a jelenlegi slágerek, és mit hoz az ősz / tél?

Az egész idei év slágere a sós karamell, jelenleg van belőle müzli, granola, de a perec is nagyon népszerű. Összességében nagy trendnek tartom ezeket az édes-sós ízeket, egy kis só az édes ételben előhozza a valódi vonzerejét és egyedi ízt kölcsönöz neki.

És mit látok trendnek az év végéig? Részemről azt gondolom, hogy az ízek átfedése lesz a savanyú irányába, klasszikus ízek, amelyet narancs vagy lime egészít ki.

 Vannak kedvenc összetevőid vagy termékek, amelyekkel dolgozol?

Ami az összetevőket illeti, valószínűleg a lio gyümölcsöket részesítem előnyben, különösen az epret és a málnát. A kedvenc termékeim pedig a kemencés dió és a liofilizált sajtok, amik szintén bestsellerek a vásárlók körében. Összességében a Mixitbe érkezésemig sós termék egyáltalán nem volt a kínálatban. A cikóriarostnak köszönhetően a dióféléken maradnak a fűszerek, és különböző ízekkel kísérletezhetünk, mint például szarvasgombával. Jelenleg 8 fajtát kínálunk. A sós választékban Adam Ondra hegymászó zöldséges kásája is megtalálható.

 Hogy néz ki nálad egy szokványos nap?

Mint már említettem, itt a Mixitben soha nincs túl normális napom. A fejlesztés mondhatni három részre osztható. Amikor vágyakozom a finomságok után, elmegyek a laboratóriumomba, összeszedem az alapanyagokat és fejlesztek. Kipróbálom a kombinációkat, hogy ízletes legyen, de úgy is, hogy jól nézzen ki. A második rész "a külsős", amikor olyan vállalatok gyártási részlegére látogatok, ahol például némileg eltérő technológiával rendelkeznek, mint mi. És az utolsó rész a fejlesztési nagyköveteinkkel és hírességeinkkel, mint Adam Ondra vagy Kristína, a MasterChef nyertese.

Mi a helyzet a kóstolókkal?

A kóstolók minden mixites kedvenc időtöltése. Rendszeresen szervezünk szenzorikus meetingeket, ahol előkészített mintákat hozok kóstolásra, valamint minden mintára vonatkozó értékelőlapot. Az elején felvázolom, hogy milyen ízeket kell keresniük, és visszajelzést kérek. A kóstolás közben számszerűsítve és szóban is értékelnek, de olyan is van mikor a prototípust a termékek régebbi verzióival hasonlítják össze. Ha a termék átmegy a kóstolón, az utolsók, akik zöld utat adnak, a tulajdonosok.

Hogyan néz ki egy ilyen termék útja?

 Ez is nagyon egyéni dolog. A fejlesztési idő egy héttől fél évig változhat, a gépek, a technológia, a nyersanyagok és hasonlók függvényében. Ideális esetben valahogy így nézne ki: az összetevők összegyűjtésével, keverésével, az ízek tesztelésével kezdődik, több megvitatáson megy keresztül, és jóváhagyás után a gyártás megkezdésével. A jogszabályok, a címkék, a grafika az utolsó lépések. Az idő változó, mert foglalkozom az ízekkel, de a súlyával és a csomagolás praktikusságával is. Az apró nyersanyagok, például a chia mag leesik, éppen ellenkezőleg, a lio gyümölcs a tetején marad, így még itt is meg kell találni az egyensúlyt, a fizikát egyszerűen nem csapjuk be.

 Miben rejlik a Mixit termékek minősége?

A Mixitnél bevált beszállítóktól származó minőségi alapanyagokat használunk. A minőségmenedzserrel együtt naponta ellenőrizzük a raktárakat, és körbejárjuk a beszállítókat. Ha valami nem tetszik nekünk, azonnal leállítjuk a gyártást, és megoldjuk a problémát. A többi "szem" a termelési munkásoké, akik minden nyersanyagot ellenőriznek a gyártás során. Mivel a nyersanyagok 100% -ban természetesek, a feldolgozás és tárolás természetesen bonyolultabb. Még a boltban is mindig máshogy sárga és csavart a banán. Az eprünk itt is egyszer kisebb és egyszer nagyobb. Tehát a termék változékonysága azonban nem csökkenti a minőséget. Nem használunk mesterséges színezékeket vagy hasonló segédanyagokat.

A végéhez közeledünk, mit mondanál még nekünk a különböző étrendi irányokról? Hogyan nyilvánul meg ez a termékfejlesztésben?

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy például a vegánság vagy az alacsony szénhidráttartalom aktuális trend, ezért mindig igyekszünk ezt is szem előtt tartani. Vannak vegán, gluténmentes, extra fehérjés termékek, cukormentes és hasonló kategóriák. A termékekkel a sós irányba is elmegyünk, legyen szó sült diófélékről vagy sajtról. Ezek többnyire olyan termékek, amelyeket vásárlóink igényei alapján hoztunk létre. Követjük a trendeket és valóban újítunk.

 Köszönjük Ladának, hogy megosztotta velünk a tapasztalatait! :)

Vissza az összes cikkhez

0 Komment ugrás a cikkre Ismerd meg a Mixit termékfejlesztőjét!


Komment

0 Kosár Fel