Mesés Valentin-napi mixek. ❤ Új doboz, imádott finomságok.

Rosszul megy a mixelés? Valami nincs rendben? Próbálkozzon a Mixit beolvasásával az Edge böngészőben, mi ezt addig megjavítjuk. Elnézést!

FEKETE RIBIZLI, MINT SUPERFOOD

Superfood fekete ribizli

A fekete ribizli fogalma számunkra egybefonódik a természetben töltött nyárral, a kellemes savanykássággal, amely oltja a szomjúságot a forró napokban vagy az aromás dzsemmel, amely a hosszú téli estéken a szép nyári napokat juttatja eszünkbe. 

Nyár íze egész évben

A ribizli gyümölcse nagyon instabil, ezért a legjobb elérhetősége egy rövid szezonra korlátozódik. A többi hónapban a friss bogyókat helyettesítheti fagyasztva szárítottakkal vagy éppen csokoládéba mártottakkal. Mi általában, a kettőt együtt ajánljuk a remek ribizlis mixünkbe ;)

Fekete ribizli az egészségért

Tápanyagtartalom szempontjából egy nagyon értékes gyümölcsről van szó. Ezenkívül antioxidáns, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a fekete ribizli lassíthatja egyes rákos sejtek növekedését, javíthatja az immunitást és megelőzhet néhány szembetegséget is. 


Mi mindent tartalmaz a fekete ribizli?

1. Antioxidánsban gazdag forrás, főként antociánban

A fekete ribizliben jelen lévő sötétlila színezék antociánokban gazdag. Ezeknek a növényi pigmenteknek nevezett vegyületeknek, a pH-tól függően a vöröstől és a lilától, egészen a kékig különböző árnyalatuk van. A fekete ribizli 15 különböző típusú antocián keverékét tartalmazza. Számos egészségügyi tulajdonság tulajdonítható ezeknek a vegyületeknek. Tanulmányok kimutatták, hogy az antociánok szerepet játszhatnak a rák, a szívbetegségek, az elhízás és még a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is. Az antociánok antiradikális tulajdonságokkal is rendelkeznek, és megakadályozzák a sejtek károsodását. Ennek eredményeként megakadályozza a krónikus betegségek kialakulását. Hasonló vegyületek vannak a padlizsánban, a szőlőben és a vörös káposztában is, és gyakori fogyasztásuk tartós előnyökkel járhat.

2. Tanulmányok a rákos sejtek lelassításáról

A fekete ribizli magas hatóanyag-tartalma, például a fent említett polifenolok miatt antioxidáns hatású. A fekete ribizli kivonatból izolált antociánokról tanulmányok állnak rendelkezésre, amelyek megerősítik a máj, a gyomor és a nyelőcsőrák sejtjeinek növekedésének lassítását. A ribizli kivonat rákellenes tulajdonságait megerősítik a Japánból származó tanulmányok is, amelyek bemutatják, hogy gátolják a mell és a méh rákos sejtjeinek terjedését.

3. Ribizli az egészséges szemekért

A glaukóma olyan betegség, amelynek fő tünetei a homályos és torz látás. Amennyiben azt a korai stádiumban nem diagnosztizálják vagy kezelik, akár vaksághoz is vezethet. Ezt általában a látóideg károsodása okozza. Az elmúlt években a japán Sapporo Orvostudományi Központ számos vizsgálatot végzett a fekete ribizli kivonatában található anyagok hatásáról, illetve annak szerepéről a már kialakult glaukóma megelőzésében és kezelésében. Megerősítést nyert, hogy a betegeknek való rendszeres adagolás, az endothelin, a glaukóma felelős hormonjának csökkenéséhez vezetett. A glaukómában szenvedő betegeknél megállapították, hogy a ribizli antociánok segítenek csökkenteni a látásvesztés kockázatát és javítani a látást. Világossá kell tenni, hogy a fekete ribizli gyümölcse vagy annak kivonatai nem gyógyítják a szembetegségeket - de mint a kutatás megerősíti, a hagyományos gyógyszerekkel és kezelésekkel együtt jelentősen támogatják a gyógyulási folyamatot.

4. A fekete ribizli erősíti az immunitást

A fekete ribizli egy igazán kiváló C-vitamin forrás. Csupán egy csésze ebből a savanyú gyümölcsből, akár háromszor is fedezi szükséges napi C-vitamin bevitelt. A C-vitamin főként immunerősítő tulajdonságairól ismert. A 2006-os szakmunka eredményei szerint ez a vitamin segít lerövidíteni a légúti fertőzések időtartamát, véd a tüdőgyulladás vagy a hasmenés kialakulása ellen. A C-vitamin-kiegészítés szerepének kutatása Finnországban kimutatta, hogy ennek a vitaminnak az alanyoknak történő beadása akár 91 százalékkal is csökkentette a megfázás előfordulását, és jelentősen csökkentette a tüdőgyulladás kialakulását. A C-vitamin antioxidánsként is működik, amely megakadályozhatja a káros szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Néhány tanulmány rákellenes és megelőző hatására is rámutat a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kialakulásában. A fekete ribizli kiváló forrása ennek a vitaminnak, de nem egyetlen forrása, ezért is érdemes megjegyezni, hogy változatosabbá tegyük étrendünket, valamint kombináljuk a különféle zöldségeket és gyümölcsöket.  

5. Antimikrobiális és vírusellenes aktivitás

Antioxidáns tulajdonságai mellett, a fekete ribizli antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segít megelőzni a bakteriális és vírusos betegségeket. Japán vizsgálatok 2012 óta megerősítik a fekete ribizli kivonat hatékonyságát az adenovírusok és az influenza elleni küzdelemben. A kutatók szerint az antivirális aktivitás a beadott kivonat koncentrációjától függ. 1% alatti koncentráció esetén a vírus replikációja felére csökkent, és 10% ribizli kivonat koncentráció alkalmazásával a vírus aktivitását 95% -kal blokkolta. Érdekes módon a fekete ribizliolaj bizonyos bakteriális betegségek kezelésében is hatékony, például a Helicobacter pylori kórokozó, amely hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához.

6. Herpesze van? Vegyen egy marékkal

A herpesz egy gyakori vírusfertőzés, amellyel a legtöbb ember megküzd. A tünetek általában kellemetlenek, láz és rossz közérzet is társulhat melléje. És persze ez olyan észrevehető kozmetikai hiba. A fekete ribizli kivonat és a benne található antociánok ebben segíthetnek. Nekik köszönhetően csökkenthető a herpeszvírus tapadása a gazdasejtekhez, és ezáltal megakadályozható annak terjedése. A hagyományos orvosi kezelésekkel és természetes alapú termékek, például cink és lizin alkalmazásával kombinálva a fekete ribizli jó választás lehet a herpesz terápiás kezelésében.

Kulináris felhasználás

A fekete ribizli gyümölcse rendkívüli savanykás ízzel és egyedi illattal rendelkezik. Azonkívül, hogy "csak úgy" is bekapkodhatjuk a bogyókat, főzés és sütés terén is megállja helyét. A sajátos savanyú íze miatt, sokan inkább az édesített verzióját válasszák. Ami nem jelenti azt, hogy abban a formában a ribizli elveszíti a sok egészséges tulajdonságát - csupán természetes édesítőszert kell választani, mint stéviát vagy xylitolt, hogy kicsit minimalizálja a cukorbevitelt. Ebben a formában a gyümölcs nagyszerű kiegészítője lesz mártásoknak, süteményeknek, dzsemeknek, koktéloknak vagy éppen kompótoknak. Liofilizált formájukban pedig kitűnő részese lehet teljeskiőrlésű péksüteményeknek, házi müzliknek, müzliszeleteknek vagy mint egy könnyed díszítés a jogurton.Források:

Slimestad, R., & Solheim, H. (2002). Anthocyanins from black currants (Ribes nigrum L.). Journal of agricultural and food chemistry, 50(11), 3228-3231.
Wang, L. S., & Stoner, G. D. (2008). Anthocyanins and their role in cancer prevention. Cancer letters, 269(2), 281-290.
Mazza, G. (2007). Anthocyanins and heart health. Annali-Istituto Superiore Di Sanita, 43(4), 369.
Guo, H., & Ling, W. (2015). The update of anthocyanins on obesity and type 2 diabetes: experimental evidence and clinical perspectives. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(1), 1-13.
Bishayee, A., Háznagy-Radnai, E., Mbimba, T., Sipos, P., Morazzoni, P., Darvesh, A. S., ... & Hohmann, J. (2010). Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human hepatocellular carcinoma cells. Natural product communications, 5(10).
Nanashima, N., Horie, K., Tomisawa, T., Chiba, M., Nakano, M., Fujita, T., ... & Watanabe, J. (2015). Phytoestrogenic activity of blackcurrant (Ribes nigrum) anthocyanins is mediated through estrogen receptor alpha. Molecular nutrition & food research, 59(12), 2419-2431.
Ohguro, H., Ohguro, I., Katai, M., & Tanaka, S. (2012). Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica, 228(1), 26-35.
Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 50(2), 85-94.
Hemilä, H. (2004). Vitamin C supplementation and respiratory infections: a systematic review. Military medicine, 169(11), 920-925.
Ikuta, K., Hashimoto, K., Kaneko, H., Mori, S., Ohashi, K., & Suzutani, T. (2012). Anti‐viral and anti‐bacterial activities of an extract of blackcurrants (Ribes nigrum L.). Microbiology and immunology, 56(12), 805-809.
Keenan, J. I., Salm, N., Hampton, M. B., & Wallace, A. J. (2010). Individual and combined effects of foods on Helicobacter pylori growth. Phytotherapy research, 24(8), 1229-1233.
Suzutani, T., Ogasawara, M., Yoshida, I., Azuma, M., & Knox, Y. M. (2003). Anti‐herpesvirus activity of an extract of Ribes nigrum L. Phytotherapy Research, 17(6), 609-613.


Vissza az összes cikkhez

0 Komment ugrás a cikkre FEKETE RIBIZLI, MINT SUPERFOOD


Komment

0 Kosár Fel