Mesés Valentin-napi mixek. ❤ Új doboz, imádott finomságok.

Rosszul megy a mixelés? Valami nincs rendben? Próbálkozzon a Mixit beolvasásával az Edge böngészőben, mi ezt addig megjavítjuk. Elnézést!

Cozonac, Románia hagyományos íze

A Mixit már régóta nem csak Csehországban elterjedt, Szlovákiából, Lengyelországból, Magyarországról is rendelhetnek finomságokat, idén januárban pedig Románia határain túlra is eljutott. Ez inspirált bennünket, hogy felfedezzük a világ ízeit, és egy román specialitással, a cozonac-kal kezdődött! A Mixitben még nem sütünk péksüteményeket, de kitaláltuk, hogyan varázsolható ez az egyedi íz egy tubusba. Az eredmény: dió, mazsola, csokoládé és gyümölcs keveréke.

Mi is a Cozonac és honnan származik?

A Cozonac, Bulgáriában kozunak néven is ismert, ami egy Romániából származó, édesített élesztős kenyér, de egész Délkelet-Európában népszerű. Ezt a péksüteményt hagyományosan a nagy ünnepekre, például húsvétra, karácsonyra és újévre sütik. A megnevezése görög eredetű, a görögök az ókori egyiptomiaktól vették át, akik mézzel, dióval és mazsolával készítették. A cozonac különféle változatait az istenek ajándékának szánták, és a rómaiak is formálták. A cozonac jelenleg Románián kívül Macedóniára, Moldovára és Bulgáriára is jellemző különféle változatokban.

A Cozonac-ot az olasz panettone-hoz, a portugál folar de páscoa-hoz, a francia brioche-hoz vagy a magyar (fonott) kalácshoz is hasonlítható.

És hogy öltött testet a cozonac a termékfejlesztőnk kezei alatt?

Az első ihletet a Mixit csapata adta, hogy olyan müzlit készítsek, amely tükrözné a romániai karácsonyi ízeket. Ezt követően találkoztam a román csapatunkkal, akiktől mindent megtudtam a karácsonyi szokásaikról és a gasztronómiájukról. Közösen választottuk ki a jellegzetes alapanyagokat, és dolgoztuk azokat müzlivé. Így jött létre ez a kiváló és színes keverék.


Hogy készítsünk cozonac-ot otthon?

Ha valóban cozonac-ot szeretnél sütni, akkor a sütéshez alapvető összetevőkre lesz szüksége - tojásra, tejre, vajra, de különösen diófélékre, áfonyára vagy mazsolára. Ihletet meríthetsz például itt is.

Forrás: Wiki

Vissza az összes cikkhez

0 Komment ugrás a cikkre Cozonac, Románia hagyományos íze


Komment

0 Kosár Fel